top of page

Wix ile Web Sitesi Nasıl Kurulur? Wix Uzman Desteği

Updated: Mar 28

Wix ile web sitesi kurmak ücretsiz/ücretli paketlerle oldukça kolaydır. Wordpress, Godaddy, Squarespace ve diğer çözümler arasında bu makale boyunca size Wix'in ne kadar uyum sağlayabileceğini öngörebilir ve uzman desteğini arkanıza alarak bir blog, kurumsal site ya da e-ticaret web sitesi oluşturabilirsiniz.


Wix Nedir? Wix ile Web Sitesi Nasıl Kurulur? Wix Türkiye Türkçe Uzman Desteği

Wix Nedir?


Wix, 2006 yılından beri hizmet veren ve bir girişim olarak kurulup bugünkü değeri 1 milyar dolara yaklaşan Tel Aviv merkezli bir yazılım şirketidir. 2021 yılı itibariyle dünyanın onlarca farklı yerinde ofisleri bulunmakta ve hisse başı $350'dan işlem görmektedir.


Wix, Wordpress, Squarespace, Godaddy: Hangisini Kullanmalı?


İhtiyaçlarınıza göre tercih yapmanız gerekir ancak bir blog sitesi ya da basit bir kurumsal site açacaksınız herhangi birini tercih etmenizin kazanç/kayıp dengesine bir etkisi neredeyse olmayacaktır. Ancak, Wix ve Wordpress ile bir web sitesi kurduğunuzda ihtiyaçlara uygun özelleştirme yapma imkanınız katlanarak artmaktadır.


Bu yazının sonunda Wix ile bir web sitesinin nasıl kurulduğunu öğrendiğinizde ve Wix'e ilk adımı attığınızda daha fazlasını öğrenmek ya da doğrudan hizmet almak için Bizim Muhit'i yeniden ziyaret edebilirsiniz.


Ayrıca Wix ile web sitesi kurmanın avantajları nedir sorusu için de bir cevabımız var.


Wix ile Web Sitesi Nasıl Kurulur?


Wix ile web sitesi kurmak başlangıç düzeyde birkaç adımdan oluşan ADI editörü ve kullanım sihirbazını takip etmekten öte gitmez. Bu makalede biz de size ADI kullanarak bir Wix web sitesini kurmayı öğretiyor olacağız.


Wix'in temel editör, Editor X ve Velo gibi uzman düzeyinde web sitesi kurma araçları da mevcuttur. Bu makale yalnızca ADI'ı anlatmaktadır. Diğer konularda destek almak için buradan bir hizmet talep formunu bize iletebilirsiniz.


Wix Hesabınızı Oluşturun


Wix hesabı için kullanacağınız e-posta adresiniz en sık kullandığınız ve en güvenilir tutmayı başardığınız e-posta adresi olmalıdır. E-posta adresi sonradan değiştirilebilir ancak yine de iyi bir başlangıç için doğru bir e-posta seçimi yapın. Aşağıdakilere dikkat edin.

  • Hesapla ilişkilendirilmiş e-posta adresi ile gelen kutusu için daha sonra ayarlanacak olan e-posta adresi farklılık gösterebilir. Hesabınıza tanımlı e-posta adresi site içi bildirimlerin gönderileceği yerdir.

  • Bir iş e-postası ile hesap oluşturmayı düşünüyorsanız, bu e-posta adresine yıl içinde erişmenizi kısıtlayacak durumlardan kendinizi arındırmalısınız.

  • İş e-postası ile kurulum zorunlu değildir ancak Google ya da diğer hizmet sağlayıcıların e-posta adresinizi daha sonra spam klasörüne otomatik taşımasını önlemek adına alan adınızla ilişkili bir iş e-postası ile başlamanız iyi olabilir.


Alan Adı Belirleyin: Wix'ten ya da Dışarıdan Satın Alın


Site kurulumu sırasında site ismini/url'sini belirledikten sonraki adımlarda sizden bir alan adı bağlantısı yapmanız istenebilir. Alan adı bağlama özelliği yalnızca premium pakete sahip web siteleri için sunulan bir özelliktir.


Alan adını Wix panelinden satın alabilir ya da daha önce başka bir yerden satın aldığınız bir alan ise alan adlarına ayarları kısmında gerekli bağlantıyı kurabilirsiniz. Alan adları konusunda daha fazla destek almanız gerekirse bize ulaşabilirsiniz.


Alan adı sağlayıcısı konusunda dikkat etmeniz gereken bazı hususlar olabilir. Aşağıda bunları sizin için listeledik.


  • Alan adını dışarıdan satın aldığınızda Wix'e bağlayabilmek için alan adı ayarlarını DNS kayıtlarından yapılandırmanız ve alan adı sağlayıcınızla ilişkisini süreli olarak kesmeniz gerekir. Bu bağlantı kurma sürecinde hatalı işlem yapmanız durumunda bizden destek alabilirsiniz.

  • Alan adını dışarından satın alıp Wix'e temelli aktarma imkanı da bulunmaktadır. Bu işlemi bazı alan adı uzantılarının daha sonra Wix'ten başka bir yere aktarılmasına izin verilmediği için tavsiye etmemekteyiz. Aynı risk ya da buna imkansızlık deyin, Wix'ten satın alınmış bazı alan adı uzantılarını dışarıya aktarmayı denediğinizde de başınıza gelebilir.

  • İş e-postaları alan adını kaynak aldığı ve aynı sunucuları kullandığından dışarıdan satın alınmış bir alan adına bağlı bir iş e-postası için MX kayıtları oluşturulabilse de Wix'in gelen kutusundan bu iş e-postası kullanılamaz.

  • Wix gelen kutusu, bir iş e-postası bağlanmak istendiğinde yalnızca Google Workspace kaynaklı adresleri kabul etmektedir (standart e-postalar için bir kısıtlama yok). Bu yüzden dışarıdan satın alınmış bir alan adına bağlı yine o hizmet sağlayıcısından satın alınmış bir iş e-postası Gelen Kutusuyla birlikte kullanılamaz.


Editör Seçimi


Her ne kadar bu makalenin ADI üzerinden site kurmayı anlatacağını söylediysek de önünüzde hangi seçeneklerin olacağından ve neden sizi ADI'ya yönlendirmek istediğimizden de biraz bahsetmek zorundayız.


Wix Nedir? Wix ile Web Sitesi Nasıl Kurulur? Wix Türkiye Türkçe Uzman Desteği

Wix ADI, tıpkı Wix reklamlarında olduğu gibi sürükle bırak mantığına en uygun çalışan ve o reklamı da yalancı çıkartmayan editördür. Yapay zeka destekli denilerek pazarlanıyor olsa da sihirbaz destekli sıralı görev tamamlama mantığında çalışmaktadır. Yani soldaki kutuyu seçmek başlangıçta daha mantıklıdır.


Editor X, henüz tüm Wix özelliklerine sahip olmayan ancak ekran duyarlı Wix siteleri tasarlamaya imkan veren beta aşamasındaki bir editördür. Wix ADI ve temel editörden neredeyse tamamen farklıdır ve kullanımı diğerine göre zordur.


Editor X, Wix Studio'ya dönüşüyor.

Temel editör'e de soldaki kutudan erişebiliyorsunuz. ADI dediğimiz editörü temel editöre çevirerek siteyi bloklar ya da bölümler halinde düzenlemeyi bırakıp her bir öğesinde değişiklik yapabileceğiniz bir editöre çevirmiş olursunuz.


Bu kısma birkaç adım sonra tekrar döneceğiz.


Şimdilik sizin seçiminiz ADI olmalıdır.


Kategori Seçimi


Başlangıç ekranlarından birisi de kategori seçimi ekranıdır.


Wix Nedir? Wix ile Web Sitesi Nasıl Kurulur? Wix Türkiye Türkçe Uzman Desteği

Yukarıda da görülebildiği üzere zengin bir tema kitaplığı sunulmaktadır. Temalardan birini seçtiğinizde ve ADI'ya giriş yaptığınızda tema renkleri ve yazı tiplerini de tıpkı diğer tasarımlar gibi değiştirebilirsiniz. Bu değişiklikler tüm siteye uygulanır.


Wix ADI ve Temel Editör Arasındaki Farklar Nelerdir?


Önceki başlıklarda da belirttiğimiz üzere Wix size özelleştirme konusunda seçim şansı tanımaktadır. Editor X yerine Wix'i seçip devam edince size yapay zeka desteği ve birkaç soru yanıtlayarak hızla bir site kurayım mı sorusu ile binlerce tema arasından birini seç ve devam et şeklinde 2 soru yöneltilecek.


Wix Nedir? Wix ile Web Sitesi Nasıl Kurulur? Wix Türkiye Türkçe Uzman Desteği

Biz ADI ile devam edip örnek bir restoran web sitesi inşa edeceğiz. Siz de ADI seçimi yapıp devam edin.


Wix Uygulamaları, Site Bilgileri ve Sayfaları Ekleme


Başlangıçta hangi kategoriye seçip devam ettiğinizden bağımsız olarak siteye herhangi bir uygulama eklemenize gerek yoktur. Wix'i keşfetmeye çalışırken sitenize uygun uygulamaları daha sonra ekleyebilirsiniz. Site bilgileri için de daha sonra ekleme şansınız var. Bu adımları da atlayabilirsiniz.


ADI içerisinde örnek sayfalar görebilmek için ilerleyen adımlarda birkaç sayfa ekleyebilirsiniz. Tabi yine bu adımı da atlama şansınız var.


Tema Seçimi


Bu ekranda yaptığınız tema seçimi; sitenin varsayılan renk paletini, varsayılan yazı tiplerini ve site içi şerit-kutu tasarımlarını belirleyecektir. Tema seçimi sırasında dikkat etmeniz gerekenler aşağıdadır.


  • Temalar arasında daha sonra geçiş yapabilirsiniz.

  • ADI'dan temel editöre geçip sonradan temel editörden ADI'ya dönmek istediğinizde tüm site tasarımınız sıfırlanır. Site geçmişini kullanarak en başa dönmek yerine birkaç adım önceye dönmeyi tercih edebilirsiniz.

  • Site geçmişi, kaydedilmiş site sürümleri arasında geçiş yapmaya izin verir ve geri dönüşlü değildir.


İlk Siteniz Böyle Görünecek


Ekranda farenizi gezdirirken sitede yapabileceğiniz değişiklikler hakkında ipuçları ekranda belirecektir. Siteniz kurulum aşamasını bitirdiğinizde böyle görünecektir.


Wix Nedir? Wix ile Web Sitesi Nasıl Kurulur? Wix Türkiye Türkçe Uzman Desteği

Siteyi önizle düğmesine basıp editör araçları gizlendikten sonra sitenizin canlı sunucuda nasıl görüneceğine dair fikir sahibi olabilir ve bir bütün halinde site tasarımını gözden geçirebilirsiniz. Dikey kullanıma imkan veren monitörler bu iş için daha doğru bir tercih olur.


Site Ayarlarını Tamamlama


Wix sitenizin tüm ayarlarını yapmak için Wix'in panel sihirbazı size başlangıç için güzel bir şekilde yardımcı olacaktır. Daha fazla sekmede daha farklı ayarlarla sitenizi yönetmek için Wix'i ihtiyacınız düzeyinde öğrenmeniz gerekir.

0 comments
bottom of page