top of page

Discord Rehberi: Profesyonel Discord Sunucular Nasıl Kurulur?

Updated: Mar 29

Discord Rehberi: Profesyonel Discord Sunucular Nasıl Kurulur?

Discord ile üniversite topluluğunuz, şirketiniz, sosyal medya hayran kitleniz, Youtube ve Twitch aboneleriniz için profesyonel sunucular oluşturabilirsiniz. Sunucunuzu ve topluluğunuzu destekleyecek bot önerileri, yönetim ipuçları, güvenlik ve diğer konularda hazırladığımız kapsamlı rehberimize göz atın.


Discord Nedir?


Discord; geniş "bot" ağı, hızlı yerelleştirme politikası, sunduğu neredeyse kesintisiz hizmet ve tamamıyla ücretsiz kullanıma izin vermesiyle rakipleri arasından son 3 yıl içerisinde hızla sıyrılmış bir sesli ve yazılı sohbet uygulamasıdır. Bu ivmelenmede son yıllarda giderek artan e-spor faaliyetlerinin de payı büyüktür.


Kitlesinin çoğunluğunu oyuncuların oluşturduğu bu uygulama ile ,en basit düzeyde, forum, Facebook grupları ya da bir internet sitesine ihtiyaç duymaksızın geniş kitlelerle ücretsiz şekilde iletişime geçebiliyorsunuz.


Discord Sunucuları


Gerçekten profesyonel işleyen ve çok sayıda kullanıcının sorunsuz şekilde kullanımına uygun sunucuları kurmanın ve yönetmenin nasıl büyük bir emek ve bilgi birikimi gerektirdiğinden kimse haberdar değil.


Profesyonel Discord Sunucuları Nasıl Kurulur?


Okumaya başlamadan önce size bir uyarıda bulunmamızda fayda var. Rehber boyunca, sizin daha önce Discord hakkında ön bilgiye sahip olduğunuzu varsayacak ve tavsiye açıklamalarımızı adım adım nasıl yapılır düzeniyle vermeyeceğiz. Lütfen, en azından başlangıç düzeyinde Discord dünyası ile aşina iseniz yazıyı okumaya devam edin.


Topluluk sunucuları örneğinde olduğu gibi geniş kitlelerle haşır neşir olduğunuz ortamlar kalite kokan bir düzen gerektirir. Profesyonel Discord sunucuları kurma rehberimizle bu karanlık ve pek de bilinmeyen yola ışık tutacağız.


Sunucu Güvenliği


Profesyonel sunucular kurmanın ilk adımı hem sunucu içeriklerinin hem de üyelerinin güvenliğini sağlayabilmektir. Sunucu güvenliğini sağlamanın çeşitli yolları vardır. Bunlar;


  • Herkese açık bir sunucuya sahipseniz, moderasyon ayarlarında, yalnızca Discord hesabında doğrulanmış telefon bulunan üyelerin mesaj göndermesine izin verin.

  • Sakıncalı medya içerik filtresinin tüm üyelerden gelen mesajları taradığından emin olun.

  • Güvenilirliğinden emin olmadığınız kullanıcılara kanal moderasyon ayarları da dahil hiçbir yönetici izni atamayın.

  • Herkes tarafından erişilebilir bir kanalda, sunucu kurallarınızı yayınlayın ve bunları ihlal eden kullanıcıları sunucuda doğrudan yasaklayın. Üye yasaklamalarının hesap ve IP üzerinden yapıldığını ve vekil sunucular ile atlatılabileceğini unutmayın.

  • Sunucu denetim kayıtlarını sık sık gözden geçirin. Bot, üye ve yönetim ekibinin faaliyetlerini takip edin.

  • Güvenlik botlarını etkin şekilde kullanın. Bu tip botlar üyeler henüz sunucuya tam olarak giriş yapmadan onlara bir doğrulama kodu gönderir ve bot kullanıcı olup olmadıklarını tespit eder.

  • Geniş kitlelerce tanınan ve/veya uluslararası hizmet verebilen botlar dışında tüm botları sunucunuzdan uzak tutun. Tehlikeli botlar haberiniz olmadan tüm sunucuda değişiklik yapabilir.

  • Gizlilik ayarlarında sunucu üyelerinden gelen özel mesajlara izin vermeyin. İstenmeyen sunucu davetlerinin bazı kullanıcılar tarafından gönderilebileceğini unutmayın.


Rol ve İzinler


Hiyerarşinin ne olduğundan bahsetmekle işe başlayabiliriz. Profesyonel sunucular kurarken tek kişilik ordu olmak yerine ekip çalışmasının getirilerine inanın. Baştan aşağı monarşi kokmayan rol sıralaması işlerinizi daha kısa sürede çözmenize imkan verir. İşte bazı tavsiyeler:


  • En fazla 1 kullanıcıyı yönetici iznine sahip bir role atayın. Sunucuda sizin dışınızda bir yönetici daha bulunduğunda isminizin yanındaki taç sembolü kaybolur.

  • Yönetici ve moderatörlerin kanallarda sıkça etiketlenmesini engelleyin. Bu rollerden tüm üyelerin bahsetmesi seçeneğini kapatın.

  • İçerik üreticileri destekleyin. Sunucuda saygı görmeleri için onlara özel roller oluşturun.

  • Topluluğunuza katkı sunan üyeleri yeni rol ve sorumluluklarla ödüllendirin.


Kategori ve Kanallar


Sunucunuzun görsel temsilinin ilk aşaması kategori ve kanal düzenidir. Burada çıkaracağınız iyi iş, kullanıcıların sunucuda daha fazla zaman geçirmesini sağlar. Gelin profesyonel sunucuların kanal düzenleri üzerine konuşalım.


Discord kategori ve kanal ayarları nasıl yapılır?

Buradan hareketle;


  • Sunucuya yeni katılan üyelere sizin ya da topluluğunuzun kim olduğundan, faaliyet alanından, sunucudaki hiyerarşik düzenden ve kurallardan bahseden bir bilgilendirme kanalı oluşturun.

  • Herkese açık bir sunucuya sahip değilseniz yeni katılan üyelerin bu topluluğa dahil olabilmelerini sağlayan bir rol-kayıt kanalı açın.

  • Bir duyuru kanalın açın. Bu kanalı @here ve @everyone etiketlerini çok sık kullanmaktan kaçının.

  • Yeterli sayıda sohbet kanalı oluşturun ve ne amaçla kullanılmaları gerektiğinden kanal açıklamasında bahsedin.

  • Topluluğa özel botlar ekleyin ve botlar ile üyelerin etkileşimi için bir kanal oluşturun.

  • Üyelerinize, bu topluluğun diğer topluluklardan ayrılmasını sağlayan özelliklerinden bahsedin.

  • Kanalların ya da kategorilerin daha çok dikkat çekmesi için kanal isimlerine emojiler ekleyin.

  • Onlarca gereksiz-sesli ve yazılı kanal kesinlikle oluşturmayın.

  • 1000'den fazla aktif üyeye sahip bir sunucu yönetiyorsanız mutlaka bir destek kanalı oluşturun.

  • Sunucudaki kural dışı eylem kayıtlarını sadece kendinizin görebileceği bir kanalda tutun.


Botlar


Botlar, tüm Discord sunucularının işlevselliğini artıran araçlardır. Topluluğunuzun ilgi düzeyine göre çeşitli türlerde botları mutlaka sunucunuza ekleyin.


Müzik botları


Rythm ve Groovy, yüzbinlerce sunucuda kullanılan gelişmiş müzik botlarıdır. Groovy 7/24 çalışabiliyor olsa da Rythm için aynı şey denemez.


Sunucu yönetim botları


Dyno ve Mee6, en işlevsel ve detaylı genel Discord botlarıdır. Moderasyondan hatırlatıcılara, müzikten gömülü mesajlara, yayın duyurularından oto moderasyona kadar a'dan z'ye onlarca özelliği tek çatı altında sunabilirler.


Eğlence ve etkinlik botları


Eğlenceli komutlarla sunucuyu panayıra çevirme vakti. Birbirinden farklı özellikleriyle Unbelieva, Poke ve Dank Memer hizmetinizdedir.


Oyun botları


Medal Bot kısa oyun klipleri paylaşmanıza imkan veren bir uygulama. Resmi olarak Discord sunucularında hizmet veren güzel de bir botları var. GameStats ise oyun hesaplarının istatiklerini inceleyebileceğiniz bir bot.


Güvenmediğiniz botlara, kanal yönetme ve sunucu yönetme izinleri başta olmak üzere hiçbir izni atamayın.

Webhooklar


En az botlar kadar hayati öneme sahip bir diğer araç olan Webhook'lar ile özel gömülü mesajlar gönderebilir ya da sosyal medya hesaplarınızla eş zamanlı olarak Discord sunucunuzda mesajlarınızı paylaşabilirsiniz. IFTT, Integromat ve Zapier havalı webhooklar oluşturabileceğiniz platformlardan bazıları.


Emojiler


Sunucunuzun en renkli katmanıdır. Adobe ya da diğer programlarda istenilen boyutlarda oluşturduğunuz eğlenceli emojileri sunucunuza eklemeyi unutmayın.


Sonuç


Profesyonel bir Discord sunucusu kurarken baş ucunuzdan eksik etmeyeceğiniz bir rehber hazırlamak istedik. Umarız, verdiğimiz fikirler ve ilhamla, başarılı bir sunucu kurmanıza yardımcı olabilmişizdir. Lütfen yazıda bulamadığınız ancak merak ettiğiniz konuları yorumlarda belirtin. Bu rehber, sizlerin talepleri doğrultusunda yeniden, yeniden ve yeniden güncellenecektir.

0 comments
bottom of page